Uzmanı açıkladı: Ekşi mayalı ekmek ve tarhana sağlık açısından çok değerli

Geleneksel Fermantasyon Yöntemleriyle Üretilen Ekşi Mayalı Ekmek ve Tarhana Sağlığınız İçin Ne Kadar Değerli?

Modern beslenme alışkanlıklarında işlenmiş gıdaların artmasıyla birlikte, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özbek, geleneksel fermantasyon yöntemlerine dayanan ürünlerin sağlık açısından giderek daha önemli hale geldiğini belirtiyor. “Fermente yiyecekler hem lezzet hem de sağlık açısından eşsiz birer seçenek. Bu yiyecekler, probiyotikler açısından zengin olmalarıyla da bilinir. Ekşi mayalı ekmek ve tarhana gibi fermantasyon ürünleri, pişirilirken belki probiyotik bakterilerini kaybedebilirler ancak, fermantasyon sürecinde oluşan biyolojik bileşikler sayesinde sağlık açısından son derece önemli bir konuma gelirler” diyor.

Probiyotikler ve Geleneksel Gıdalar

Prof. Dr. Ahmet Özbek, fermente gıdalar hakkında bilgiler verirken, ekşi mayalı ekmek ve tarhana gibi geleneksel ürünlerin sağlıklı beslenmedeki yerine vurgu yapıyor. Ancak, bu ürünlerin probiyotik içerdiği yanılgısına da dikkat çekerek şunları söylüyor:

“Ekşi mayalı ekmek ve tarhana gibi ürünlerin probiyotik içerdiği düşüncesi yanlıştır. Çünkü bu ürünler hazırlanırken pişirme işlemi uygulanır ve bu esnada probiyotik özellik taşıyan mikroorganizmalar ölür. Bu sebeple bu gıdalar tüketilirken vücudumuza doğrudan probiyotik alımı sağlanmaz.”

“Doğrudan Faydalı Maddeler”

Geleneksel gıdaların doğrudan probiyotik içermemesinin önemsiz olduğunu belirten Prof. Dr. Özbek, şu açıklamaları yapıyor: “Ekşi mayalı ekmek ve tarhana gibi fermantasyon ürünleri, pişirme sürecinde probiyotik bakterilerini kaybetseler bile, fermantasyon sırasında oluşan biyolojik bileşikler sayesinde sağlık açısından büyük önem taşırlar. Bu süreçte, hem vücut için doğrudan yararlı olan hem de bağırsak sağlığımızı destekleyen maddeler meydana gelir. Dolayısıyla bu tür ürünler, özellikle sindirim sistemi ve genel sağlık açısından dolaylı yoldan fayda sağlarlar.”

“Geleneksel Tarifler ve Beslenme”

Geleneksel gıdaların sağlığa olan katkısından bahsederken, Prof. Dr. Özbek, ekşi mayalı ekmek ve tarhana gibi geleneksel ürünlerin sağlıklı bir beslenme için önemini vurguluyor. “Bu gıdalar sindirim sistemine dost bir yapıya sahiptir ve doğal fermantasyon süreciyle ortaya çıkan faydalı bileşikler sayesinde, bağışıklık sistemini desteklerler. Bu nedenle geleneksel tariflere sadık kalınarak hazırlanan ekşi mayalı ekmek ve tarhana, günlük beslenmede mutlaka yer almalıdır” diyor.

“Turşu Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler”

Turşulardaki mikroorganizmaların probiyotik grubunda olmadığını hatırlatan Prof. Dr. Özbek, bilgilerini şöyle paylaşıyor: “Probiyotikler, özellikle fermente yiyecekler kategorisinde bol miktarda bulunur. Süt ve süt ürünleri (kefir, yoğurt, ayran gibi) bu gruba dahildir. Bu mikroorganizmalar, probiyotik bakterilerin gelişmesini teşvik eden, prebiyotik özellik taşıyan mikroorganizmalardır. Bu durum, turşunun gerçekten faydalı bir katkı olduğunu gösterir. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta, turşu tüketiminde aşırıya kaçmamaktır. Çünkü turşunun yüksek tuz içeriği mide kanseri riskini artırabilir.”

Son olarak, sağlıklı bir yaşam için fermente gıdaların bilinçli bir şekilde tüketilmesinin önemini vurgulayan Prof. Dr. Özbek, bu ürünlerin sağladığı faydaların farkında olunması gerektiğini belirtiyor. (DHA)


Hayatınızın aşkını bakteriler seçiyor olabilir mi; bilim insanı Ali Rıza Akın anlatıyor | Bakterin Kadar Yaşa

Günün öne çıkan haberleri…

TIKLAYIN – DEM Parti heyetinin siyasi parti ziyaretlerinde neler konuşuldu, yol haritasında neler var?

TIKLAYIN – Mehmet Y. Yılmaz | Erdoğan gölgede kalmaya kararlı
TIKLAYIN – Ertuğrul Özkök: Yılın ilk tuhaf Netflix sorusu; son 1 yılda kaç ay yaşlandınız?
TIKLAYIN – Benzine zam geldi: Fiyatlar gece yarısı güncellendi

Related Posts

“Ayağımı artık kesin” diyen hasta larva tedavisi ile yürüyerek taburcu oldu

Yıllardır şeker hastalığı nedeniyle ayağındaki kronik yara kapanmayan 59 yaşındaki Aydın Akat, uygulanan larva tedavisiyle yeniden yürüdü.

Çocuklarla cinsellik hangi yaşta, nasıl konuşulmalı?

Yaygın kanının aksine çocuklarla cinselliği konuşmak için ergenliği beklemeye gerek yok. Peki çocuklarla cinsellik hakkında nasıl konuşmak gerekiyor?

Hepsini yurttaşlara yedireceklerdi! Adana’da sağlık skandalı: 240 kilosu imha edildi!

Çukurova ilçesindeki fuar alanında gerçekleştirilen Yöresel Ürünler ve Hediyelik Eşya Fuarı’nda gıda mevzuatına uygun olmayan ve düşük fiyatlı gıda satışı yapıldığı yönünde bakanlığa gelen ihbarın Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne bildirilmesi …

İşlenmiş gıdalar yaşam süresini kısaltabilir!

İngiltere ve ABD dahil sekiz ülkede yapılan bir araştırma, aşırı işlenmiş besinleri çok tüketen kişilerin erken ölüm riskinin daha yüksek olabileceğini ortaya koydu.

Bu hataları yapıyorsanız mutfakta zehir üretiyor olabilirsiniz!

Dr. Yağmur Ekenoğlu Merdan, çiğ tavukla temas eden mutfak yüzeylerinin doğru şekilde temizlenmemesi durumunda ciddi gıda zehirlenmelerine yol açabileceğini belirtti. Sıcak havalarda pişmiş yemeklerin bekletilmeden buzdolabına kaldırılması gerektiğine dikkat çekti.

Kansızlığa çareyi asırlar önce bulmuşlar! Osmanlı hekimlerinin gizli silahı, demir iksiri

Demir, vücudumuzun sağlıklı bir şekilde çalışması için vazgeçilmez bir mineraldir. Kansızlıktan yorgunluğa, bağışıklık sisteminin zayıflamasından cilt sorunlarına kadar birçok sağlık sorununun temelinde demir eksikliği nedeniyle gelişebiliyor. Antik Yunan’dan Osmanlı hekimlerine, Hipokrat’tan Galen’e kadar pek çok bilge doktor, demir açısından zengin besinleri ‘doğal ilaç’ olarak görmüş. İşte o faydalı besinler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir