Tahran’da Nasreddin Hoca Anıldı

Nasreddin Hoca’nın İslam Coğrafyasındaki Etkisi Tahran’da Anıldı

Tahran’da düzenlenen “Kültürümüzün Ortak Sesi Nasreddin Hoca” programında Anadolu’nun ünlü fıkra ve hikayeleri İslam coğrafyasında yayılan Nasreddin Hoca’nın anısına bir araya gelindi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) konferans salonunda gerçekleştirilen programa Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, İran ve Türkiye’den akademisyenler, öğrenciler ve birçok davetli katıldı.

Büyükelçi Kırlangıç yaptığı açılış konuşmasında, Türk ve İslam dünyalarında ortak bir tarihi figür olan Nasreddin Hoca’nın anısını yaşatmak için Tahran’da bir araya geldiklerini ifade etti.

Nasreddin Hoca’nın Balkanlar’dan Türkistan’a kadar geniş bir coğrafyada tanındığına dikkat çeken Kırlangıç, hikayelerinin uzun yıllardır insanlar arasında dilden dile dolaştığının altını çizdi.

Kırlangıç, “Nasreddin Hoca’nın Anadolu’da yaşayan bir din ve devlet adamı olduğu bilgilerine rağmen, şöhreti sadece Anadolu ile sınırlı kalmamış, her kültür kendi bünyesine adapte etmiştir.” şeklinde konuştu.

Nasreddin Hoca’nın fıkralarında toplumun karşılaştığı güçlükleri ve adaletsizlikleri ele aldığını vurgulayan Kırlangıç, “Hikayelerinde dönemin otorite figürlerine yaptığı hicivler toplumun vicdanını yansıtmıştır.” dedi.

Nasreddin Hoca fıkralarının dünya çapında sayısının belirsiz olduğunu aktaran Kırlangıç, bu fıkraları derlemek için çalışmalar yapılması gerektiğini ve EİT’nin bu konuda akademik destek verebileceğini belirtti.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Türkiye’den Prof. Dr. Seyfullah Yıldırım ve İran’dan Prof. Dr. Abbas Ahmedvend ile Fatma Perçekani, Nasreddin Hoca’nın Türkiye, İran ve İslam coğrafyasındaki etkilerini konu alan konferansta konuştu.

Programın sonunda açıklama yapan Prof. Dr. Yıldırım, Nasreddin Hoca’nın farklı coğrafyalarda farklı isimler altında anıldığını belirterek, onun mizahi yeteneğinin geniş kitlelere hitap ettiğini söyledi.

Konferansın sonunda Farsça’dan İngilizce’ye çevrilen ve Nasreddin Hoca’nın hikayelerinden bazılarını içeren kitabın tanıtımı yapıldı.

Related Posts

İsrail ordusunun son 24 saatteki saldırılarında en az 105 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail ordusunun son 24 saatteki saldırılarında en az 105 Filistinli hayatını kaybetti

Hamaney günler sonra halk önüne çıktı

İRAN’ın ruhani lideri Ali Hamaney, İsrail ile yaşanan 12 günlük savaşın ardından ilk kez kamuoyu önüne çıktı. 85 yaşındaki Hamaney, Tahran’daki İmam Humeyni Camii’nde düzenlenen Aşura törenine katıldı.

Trump macerası yetmedi… Elon Musk parti kuruyor

Önceki gece X hesabından Amerika Partisi adıyla yeni bir parti kuracağını açıklayan Musk, henüz bu yolda resmi bir adım atmadı ancak Amerikan kamuoyu Musk’ın yeni partisinin siyaset arenasındaki olası etkilerini tartışıyor.

Resmî Gazete’de bugün (7 Temmuz 2025 Resmî Gazete kararları)

Resmî Gazete’de bugün (7 Temmuz 2025 Resmî Gazete kararları)

Pekin’den, AB’nin Çinli şirketlerin tıbbî cihaz ihalelerine katılmasını kısıtlamasına misilleme

Pekin’den, AB’nin Çinli şirketlerin tıbbî cihaz ihalelerine katılmasını kısıtlamasına misilleme

Annesini bıçakla yaralayan kardeşini öldürdü

Batman’da Boran Güner (24), evde eşiyle tartışırken araya giren annesini bıçakla yaraladı. Ağabeyi A.G. (25) de Boran Güner’i tabancayla vurarak öldürdü. Olaydan sonra kaçan A.G.’nin yakalanması için çalışma sürüyor.