Aile hekimliği yönetmeliğinde 6 ay geride kaldı; maaşlarda yüzde 10’a varan düşüş bekleniyor

Sağlık Meslek Örgütleri: Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödemeleri Kısında Yeni Maaş Kesintileri Gündemde

Sağlık meslek örgütleri, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin altıncı ayında yeni maaş kesintilerinin gündemde olduğunu açıkladı. Yönetmelik nedeniyle aile sağlığı çalışanlarının ücretlerinde bu ay yüzde 5 ile 10 arasında azalma bekleniyor.

Aile hekimleri ve sağlık çalışanlarının tepkisini çeken “eziyet yönetmeliği” olarak adlandırılan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne ilişkin eleştiriler devam ediyor. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden bu yana geçen 6 aylık süreci değerlendiren sağlık meslek örgütleri, performansa dayalı sisteme karşı çıkıyor ve haziran ayından itibaren yeni maaş kesintilerinin gündemde olduğunu duyurdu.

BirGün’ün aktardığına göre, Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Uzman Dr. Derya Mengücük, yönetmeliğin hem sağlık çalışanları hem de hastalar açısından sıkıntı yarattığını belirtti. Mengücük, “İmkânsız hedef ve kriterler sadece çalışanları yıldırır. 6 ay geride kalırken karmaşa, belirsizlik ve haksızlık artmış görünüyor” şeklinde konuştu. Performans kriterlerinin belirlenme şeklinin şeffaf olmadığını belirten Mengücük, yönetmeliğin çalışanlarla hastaları karşı karşıya getirdiğini ve koruyucu sağlık hizmetlerine zarar verdiğini vurguladı.

Mengücük, son dönemde bazı birimlerde hastaların haberi olmadan yapılan aktarımların sağlık çalışanlarının maaşlarına olumsuz etki yaptığını ifade etti. Ayrıca sabit ve emekliliğe yansıyan bir maaş talep ettiklerini belirterek, “Çok parçalı olmayan, güncel ekonomik gerçeklere uygun tek kalemde adil ücret talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu da yaptığı açıklamada, “Bu ay aile hekimlerinin, 6 ay boyunca aile sağlığı merkezine uğramayan kayıtlı nüfus nedeniyle ücret katsayısının düşürüleceği, ücretlerinin yüzde 5 ile 10 arasında azalacağını” belirtti. Açıklamada, yönetmeliğin masa başında hazırlandığı ve ödenmeyecek teşvik ücretleri içerdiği ifade edilerek, “İktidar ya da bakan değişikliğinde ilk değiştirilmesi gereken mevzuat bu olacaktır” denildi.

Related Posts

Kene ısırığına karşı kıyafet rengi uyarısı!

Artan sıcaklıklarla birlikte doğa yürüyüşleri ve piknikler keyifli olsa da, uzmanlar kenelere karşı uyarıyor.

Sağlık emekçisini bayramda bedava çalıştırma formülü: ‘Emeğe yapılan açık bir haksızlık’

Sağlık çalışanlarına normal mesai tamamlanmadan yapılan bayram çalışmaları için herhangi bir ek ücret ödenmediğine dikkat çeken SAHADER Başkan Yardımcısı Filiz Aksu, “Emekçinin emeğine yapılan açık bir haksızlıktır” diye konuştu.

Mangalın ısısına dikkat edin! Yanlış pişirilen et kansere davetiye çıkarabilir

Ülkemizde bayram denilince akla ilk gelenin mangal olduğunu söyleyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, yanlış pişirilen etlerin kansere davetiye çıkarabileceğine dikkat çekti.

Sessizlik gözden kaçmasın: Çocuklarda konuşma gecikmesi sadece bir dil sorunu değil

Akıllı telefon ve tablet başında geçirilen uzun saatler, çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor. Konuşma gecikmesinin etkilerinin sadece dil becerileriyle sınırlı kalmadığını, aynı zamanda beyin gelişimini de olumsuz etkileyebileceğini söyleyen Gelişimsel Pediatrist Uzm. Dr. Reyhan Tamer, kritik belirtileri ve ailelerin alması gereken önlemleri açıkladı.

Yaş ilerledikçe pankreas kisti riski de artıyor! Bu belirtilere dikkat: Tedaviyi belirleyen 3 soru var

Sindirim sisteminin kritik organlarından biri olan pankreasta ortaya çıkan kistler genellikle belirti vermiyor ve çoğu kez başka tetkikler sırasında rastlantısal olarak fark ediliyor. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Emre Bozkurt, pankreas kistlerinde tedaviyi belirleyen 3 önemli soruyu açıkladı.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor.