Chrome’a yapay zeka destekli rakip

OpenAI’nin yeni tarayıcısı, Google’ın uzun zamandır devam eden başarısının ana unsurlarından biri olan kullanıcı verilerine doğrudan ulaşmayı hedefliyor.

CHROME ÜZERİNDEKİ BASKI ARTABİLİR

Uzmanlara göre, özellikle Google Chrome’un reklam gelirlerini oluşturan kullanıcı verilerini hedef alması açısından bu durum önemli bir adım olabilir. Eğer bu tarayıcı, ChatGPT’nin haftalık 400 milyon aktif kullanıcısı tarafından benimsenirse, Chrome üzerindeki baskı önemli ölçüde artabilir. Şu anda Chrome, Google’ın reklam gelirinin yaklaşık yüzde 75’ini sağlıyor.

OpenAI’nin tarayıcısı, bazı kullanıcı etkileşimlerini geleneksel sitelere yönlendirmek yerine, ChatGPT benzeri bir sohbet arayüzü üzerinden gerçekleştirecek. Bu sayede kullanıcılar, çoğu işlemi doğrudan siteye gitmeden bu sohbet üzerinden tamamlayabilecek. Bu strateji, OpenAI’nin yapay zeka hizmetlerini geniş bir alanda entegre etme çabasının bir parçası olarak dikkat çekiyor.

KULLANICI ADINA İŞLEM YAPABİLECEK

Yapay zeka destekli tarayıcı ile, OpenAI’nin geliştirdiği “yapay zeka ajanları”, kullanıcılar adına işlem yapabilecek. Örneğin, rezervasyon yapma veya formları doldurma gibi işlemler, tarayıcı içinde otomatik hale getirilebilecek. Bu durum, OpenAI’nin farklı bir rekabet ortamına girmesine olanak tanırken, kullanıcıların internet deneyimini önemli ölçüde dönüştürebilir.

OpenAI’yi zorlu bir rekabet süreci bekliyor. Google Chrome, dünya genelinde 3 milyardan fazla kullanıcıya sahip ve küresel tarayıcı pazarının üçte ikisini kontrol ediyor. Apple’ın Safari tarayıcısı ise yalnızca yüzde 16 pazar payı ile ikinci sırada yer alıyor. OpenAI ise, yeni tarayıcısı ile bu pazarın büyük bir kısmını hedefliyor. Ayrıca, Brave, The Browser Company ve Perplexity gibi yapay zeka odaklı girişimler de bu yıl içinde kullanıcılar adına işlem yapabilen tarayıcılar geliştirdi.

OpenAI’nin tarayıcısı, Google’ın açık kaynaklı Chromium altyapısı üzerine kurulacak. Bu altyapı, sadece Chrome’un değil aynı zamanda Microsoft Edge ve Opera gibi diğer büyük tarayıcıların da temelini oluşturuyor. OpenAI, bu altyapıyı kullanarak, topladığı verilere daha fazla kontrol sağlamayı hedefliyor.

Related Posts

Ay’ı oluşturan çarpışma, hayatı da getirmiş olabilir

Dünya, Güneş Sistemi’ndeki kayalık gezegenler arasında neden tek başına hayat barındırıyor? Bilim insanları bu sorunun yanıtını anlamak için Güneş Sistemi’nin oluşumuna dair karmaşık simülasyonlar yaparak ilginç bir sonuca ulaştı: Belki de her şey, 4,5 milyar yıl önce Dünya’ya çarpan dev gezegenimsi Theia sayesinde oldu.

WiFi yönlendiricinizde bir USB bağlantı noktası varsa, bir hazineniz var

Evdeki yönlendiricinizin arkasına bir kez daha dikkatli bakın. O genellikle kullanılmayan küçük USB portu, aslında size para kazandırabilecek ve işlerinizi kolaylaştırabilecek gizli bir teknoloji hazinesi.

Apple’dan iPhone çipli, uygun fiyatlı MacBook geliyor

Son olarak Macbook Air M4 modeli ile piyasada sağlam bir yer edinen Apple, fiyatı daha düşürecek modeller ile bu istikrarını devam ettirmeyi hedefliyor.

SteamOS’un beklenmeyen taşınabilir konsol başarısı

SteamOS, taşınabilir konsollarda Windows 11’den daha iyi performansa sahip.

Strateji tutkunlarına müjde: Ground of Aces erken erişime açılıyor

İsviçre-Polonya merkezli bağımsız oyun geliştiricisi Blindflug Studios, II. Dünya Savaşı temalı üs kurma oyunu Ground of Aces için çıkış tarihini duyurdu. Oyun, 10 Temmuz 2025 tarihinde Windows PC ve Mac kullanıcıları için erken erişime açılacak …

Xbox’lar için özel VR; Meta Quest 3S Xbox Edition satışa çıktı

Microsoft ve Meta arasında gerçekleşen işbirliği ile ortaya çıkan Xbox’lara özel VR Meta Quest 3S Xbox Edition satışa çıktı.