Reel kesimin ekonomiye güveni nisanda 7 ayın en düşüğünde

TCMB Reel Kesim Güven Endeksi Nisan 2025 Raporunu Açıkladı

Merkez Bankası, Nisan 2025 dönemine ait İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi’ni kamuoyu ile paylaştı. TCMB verilerine göre 2025 yılı Nisan ayında mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi bir önceki aya göre 2,4 puan azalarak 100,8 seviyesinde gerçekleşti. Bu durum, reel kesim güveninin Eylül 2024’ten bu yana en düşük seviyesine gerilediğini gösteriyor.

Mevsimsellikten arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi ise bir önceki aya göre 0,9 puan düşüşle 103,2 seviyesine gerçekleşti.

İstihdam ve Üretim Beklentilerinde Değişim Gözlemlendi

Gelecek üç aylık döneme yönelik değerlendirmelerde, üretim ve iç piyasa siparişlerinde artış bekleyenlerde zayıflama görülürken, ihracat siparişlerinde artış bekleyenlerde ise güçlenme yaşandığı belirlendi.

Gelecek on iki ay içinde sabit sermaye yatırımlarına ilişkin beklentilerin güçlendiği ancak istihdam artışıyla ilgili beklentilerin zayıfladığı gözlemlendi.

Maliyetlerde ve enflasyon beklentilerinde de artış yaşandı. Üreticilerin gelecek üç ayda maliyetlerde artış beklediği görülürken, satış fiyatlarında da yükseliş beklentilerinin güçlendiği kaydedildi.

ÜFE Beklentileri ve İşyerlerinin Durumu

Gelecek on iki ay içinde yıllık ÜFE beklentisinin arttığı vurgulanırken, ankete katılan işyerlerinin yüzde 54,0’u üretimlerini kısıtlayan faktör olmadığını belirtti. Talep yetersizliği en önemli kısıtlayıcı faktör olarak öne çıkarken, mali imkansızlıklar ve işgücü yetersizliği de sıralamada yer aldı.

Genel olarak sanayi dalındaki gidişat konusunda daha kötümser bir hava hakimken, işyerlerinin çoğunluğunun üretimlerinde kısıtlayıcı bir faktör yaşamadıkları belirtildi.

Related Posts

Hasat 15 gün gecikmeli başladı: Tarlada 80 lira, markette 130 lira

İzmir’de kokusu ve aromasıyla ilgi gören Emiralem çileğinde bu yıl özellikle nisan ayının soğuk geçmesi nedeniyle hasat 15 gün geç başladı.

Bakan Şimşek’ten yatırımcılara mesaj: Türkiye pozitif olarak ayrışacak ülkelerin başında geliyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, zamanla yatırımcıların yeniden güçlü makro ekonomik temelleri ve hikayesi olan ülkelere odaklanacaklarını belirterek, “Türkiye bu noktada pozitif olarak ayrışacak ülkelerin başında geliyor.” dedi.

Çin’de sanayi şirketlerinin karı arttı

Çin’de sanayi şirketlerinin karları, yılın ilk 2 ayındaki gerilemenin ardından ilk çeyreği artışla tamamladı.

Gemiler, dünyanın her köşesinde TÜRKSAT’ın gözetiminde

TÜRKSAT, denizcilikte güvenliği ve izleme kabiliyetini en üst seviyeye taşıyan Gemilerin Uzak Mesafeden Tanımlanması ve İzlenmesi (LRIT) Sistemi ile Türkiye ve dünya denizlerinin güvenliğini sağlıyor.

‘Sarı altın’ olarak biliniyor, 50 TL’den satılıyor: Mersinde hasadı başladı!

Mersin’de “sarı altın” olarak bilinen Malta eriği hasadı başladı. Ancak, bu yılki zirai don nedeniyle verim düşerken, kaliteye göre fiyatlar değişiyor. Üreticiler, zorlu koşullara rağmen hasadı başarıyla gerçekleştiriyor.

Bakan Göktaş: Yaşlı Destek Programı ile 64 milyon 333 bin TL destek sağladık

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Yaşlı Destek Programı (YADES) ile hizmete ihtiyaç duyan yaşlılara yaşadıkları mekanlarda gerekli bakım ve destekleri sunduklarını belirterek, “YADES programı ile bugüne kadar toplam 64 milyon 333 bin lira finansman desteği sağladık. 28 ilimizde 91 farklı proje ile 101 bin 591 hanede 153 bin 98 yaşlımıza ulaştık” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir